Resetowanie komputera w systemie Windows to zaawansowana funkcja umożliwiająca przywrócenie urządzenia do pierwotnego stanu, co może być przydatne zarówno w przypadku problemów z wydajnością, problemów z oprogramowaniem, jak i po prostu rozpoczęcia od początku.
Zresetowanie komputera powoduje ponowną instalację systemu Windows. Jeśli urządzenie jest szyfrowane, upewnij się, że masz klucz odzyskiwania funkcji BitLocker.
Ta opcja, znana również jako odświeżanie, umożliwia ponowną instalację systemu Windows z zachowaniem plików osobistych bez zmian.
Ta opcja, znana również jako resetowanie, umożliwia ponowną instalację systemu Windows oraz usunięcie wszystkich plików osobistych, aplikacji i ustawień.
Wyczyść dane: po włączeniu usuwa pliki i czyści dysk. Jeśli planujesz oddać lub sprzedać swój komputer albo przekazać go do recyklingu, użyj tej opcji.
Ta opcja powoduje pobranie świeżej kopii systemu Windows z chmury, dzięki czemu masz najnowszą wersję ze wszystkimi aktualizacjami.
Ta opcja użyje plików znajdujących się już na komputerze do ponownego zainstalowania systemu Windows.
Podczas procesu resetowania ekran może stawać się przez dłuższy czas (czasami nawet do 15 minut) i urządzenie może próbować ponownie się uruchomić.
W wyniku tej operacji pliki osobiste zostaną zachowane. Jednak usunięte zostaną aplikacje i sterowniki zainstalowane po aktualizacji, a także wszelkie zmiany wprowadzone w systemie.
Przywrócenie systemu zwykle nie powoduje utraty plików.

W praktyce dostępne są różne drogi przywracania stanu, zależnie od tego, czy chcesz cofnąć zmiany związane z aktualizacją, czy uruchomić czystszą reinstalację Windows.
Jeśli po upływie dziesięciu dni zechcesz przywrócić wersję Windows 10, najpierw utwórz kopię zapasową ważnych danych.
Następnie podczas uruchamiania komputera naciśnij i przytrzymaj (lub wielokrotnie naciśnij) klawisz F10. W ten sposób komputer zostanie przywrócony do ustawień fabrycznych.
Przywrócenie komputera do ustawień fabrycznych spowoduje wyczyszczenie wszystkich danych na dysku C, włącznie z osobistymi plikami pobranymi na Pulpit oraz do folderów Pobrane i Dokumenty.
Przywróć system do wersji Windows 10.
Jeśli aktualizacja zostanie odinstalowana po pewnym czasie automatycznie zostanie zainstalowana ponownie.
Ta opcja jest dostępna jedynie w okresie 30 dni następujących bezpośrednio po aktualizacji do systemu Windows 10.
Opcję powrotu do poprzedniego systemu Windows można zastosować tylko w przypadku zainstalowania systemu Windows 10 w ramach aktualizacji systemu Windows 7 lub Windows 8.1.
Wystarczy postępować zgodnie z podaną poniżej procedurą, aby przywrócić system Windows 7 lub Windows 8.1:
OSTRZEŻENIE: Istnieje ryzyko utraty danych. Rozpocznie się proces powrotu do poprzedniej wersji.
Czas trwania procedury zależy od danych zapisanych na komputerze, wydajności sprzętu itp. Komputer jest zasilany z akumulatora.
Czasami pojawia się sytuacja, gdy użytkownik widzi opcje Wróć do poprzedniej wersji systemu Windows 10, ale po kliknięciu „potem nic się nie dzieje”.
W opisie problemu pojawia się też przypadek, w którym nie minęło 10 dni i dzieje się to dosłownie 30min po update.
Próbowałem resetować komputer, ale to nic nie dawało.
W takiej sytuacji uruchomienie środowiska odzyskiwania daje możliwość przywrócenia systemu z poziomu odzyskiwania: Rozwiąż problemy > Opcje zaawansowane > Przywracanie systemu.

Gdy komputer z Windows 10 nie działa prawidłowo, problem może rozwiązać zresetowanie go do stanu fabrycznego.
Jest to nowocześniejszy sposób reinstalacji Windows - przeprowadza się ją nie z nośnika instalacyjnego systemu, ale z Panelu sterowania.
W razie problemów warto pamiętać o tej możliwości naprawy systemu.
Oto dwa sposoby odświeżenia Windows 10.
Ta funkcja może pomóc, gdy Windows 10 nie działa sprawnie lub gdy chcemy sprzedać komputer.
W zależności od wybranej opcji nasze pliki osobiste zostaną zachowane lub usunięte, a system Windows ponownie zainstalowany.
1. Klikamy na menu Start, Ustawienia (symbol koła zębatego), Aktualizacje i zabezpieczenia.
2. Wybieramy opcję Odzyskiwanie, Restetuj ten komputer do stanu początkowego i Rozpocznij.
3. W zależności od potrzeb wybieramy jedną z opcji.
Warto wiedziećFunkcja resetowania systemu jest dostępna również po kliknięciu na menu Start, Zasilanie i Uruchom ponownie z wciśniętym klawiszem Shift.
Po ponownym uruchomieniu komputera klikamy na Rozwiąż problemy, Resetuj ustawienia do stanu początkowego.
Tak wygląda ostatni ekran przed rozpoczęciem resetowania ustawień systemu.
Ta funkcja została wprowadzona w aktualizacji Windows 10 Creators Update.
Umożliwia wykonanie czystej, ponownej instalacji i aktualizacji systemu do najnowszej wersji - czyli oszczędza nam późniejszego pobierania i instalowania dużej liczby aktualizacji.
Odbywa się z zachowaniem plików osobistych i większości ustawień systemu.
Opcja ta usuwa jednak programy, które nie są standardowymi składnikami Windows (również te, które były fabrycznie zainstalowane przez producenta komputera), ale pozwala zachować pliki osobiste w folderach Dokumenty, Obrazy, Muzyka czy Pobrane, ustawienia konta użytkownika oraz aktywację systemu.
W zależności od komputera proces ten może potrwać 20 minut lub dłużej.

System rozpocznie przygotowywanie procesu odświeżania komputera i może kilka razy uruchomić go ponownie.
Do zakończenia odświeżania Windows nie będzie można korzystać z komputera.
Przywróć system do wersji Windows 10.
Jeśli przywracasz wersję Windows 10 w ramach Niejawnego programu testów systemu Windows i nie chcesz aktualizować systemu do wersji Windows 11, będzie konieczne także włączenie przełącznika Przestań otrzymywać kompilacje Preview w systemie Windows 10.
Po ponownym uruchomieniu komputera kliknij ikonę systemu Windows, a następnie kliknij ponownie ikonę Ustawienia i wybierz kolejno Aktualizacje i zabezpieczenia > Niejawny program testów systemu Windows.

Pobrałem dzisiaj aktualizacje systemu windows 10, która kompletnie zniszczyła mi mój komputer.
Wszystkie rzeczy które działały przed aktualizacja zostały prawdopodobnie zkoruptowane i nie działają.
To pytanie zostało zmigrowane ze społeczności pomocy technicznej firmy Microsoft.
Proszę urchomić środowisko odzyskiwania i spróbować przywrócić system z tego poziomu: Rozwiąż problemy > Opcje zaawansowane > Przywracanie systemu.
W wyniku tej operacji pliki osobiste zostaną zachowane.
Jednak usunięte zostaną aplikacje i sterowniki zainstalowane po aktualizacji, a także wszelkie zmiany wprowadzone w systemie.
Jeżeli aktualizacja zostanie odinstalowana po pewnym czasie automatycznie zostanie zainstalowana ponownie.
Ta opcja, znana również jako resetowanie, umożliwia ponowną instalację systemu Windows oraz usunięcie wszystkich plików osobistych, aplikacji i ustawień.
Wyczyść dane: po włączeniu usuwa pliki i czyści dysk.
OSTRZEŻENIE: Istnieje ryzyko utraty danych.
Rozpocznie się proces powrotu do poprzedniej wersji.
Czas trwania procedury zależy od danych zapisanych na komputerze, wydajności sprzętu itp.
Jeśli urządzenie jest szyfrowane, upewnij się, że masz klucz odzyskiwania funkcji BitLocker.
Jeśli po upływie dziesięciu dni zechcesz przywrócić wersję Windows 10, najpierw utwórz kopię zapasową ważnych danych.
| Cel | Rekomendowana akcja | Co zwykle zostaje | Co może zostać usunięte |
|---|---|---|---|
| Powrót po aktualizacji | Wróć do poprzedniej wersji / proces powrotu | Proces przywracania wersji poprzedniej (zależnie od warunków) | Ryzyko utraty danych, zależnie od sytuacji |
| Odświeżenie bez utraty plików | Odświeżanie / ponowna instalacja z zachowaniem | Pliki osobiste | Aplikacje i sterowniki zainstalowane po aktualizacji oraz zmiany w systemie |
| Całkowite „wyczyszczenie” sprzętu | Reset z wyczyszczeniem danych / czyszczenie dysku | Brak zachowania danych | Pliki i dane na dysku (w tym pliki osobiste) |
| Reinstalacja z zachowaniem podstaw | Zacznij od początku (funkcja z Creators Update) | Pliki w Dokumenty, Obrazy, Muzyka, Pobrane; ustawienia konta użytkownika; aktywacja systemu | Programy niebędące standardowymi składnikami Windows |
Wybór odpowiedniej opcji zależy od tego, czy priorytetem jest powrót do poprzedniego stanu bezpiecznym krokiem, czy całkowite odtworzenie środowiska.
Podczas procesu resetowania ekran może stawać się przez dłuższy czas (czasami nawet do 15 minut) i urządzenie może próbować ponownie się uruchomić.
W zależności od komputera proces odświeżenia może potrwać 20 minut lub dłużej.
tags: #przywracanie #ustawien #win10 #przed #aktualizacja
About the author